Oversigt over afdragslån i 2021

Opdateret 10. maj 2021

Der kan være forskellige årsager til, at du ønsker at optage et afdragslån. Det skyldes ofte, at du har fået samlet noget klatgæld forskellige steder, som du gerne vil samle ét sted. Hvis gælden overstiger overblikket, eller der bliver ved med at være røde tal på bundlinjen, kan et afdragslån være en god vej at gå.

Mange mennesker har set forskellige TV programmer, hvor folk mister overblikket over deres økonomi. Det skyldes ikke, at de er dumme. Det er ikke forkert at optage forbrugslån. Og der er mange forskellige typer af lån derude. Derfor er det vigtigt at kunne kende forskellen på dem. Afdragslån er lån med en konkret løbetid, og det har meget at sige. Specielt når man taler om renter, pris og mulighed for tilbagebetaling.

Få overblikket med afdragslån

Det, som kan gå galt for nogle mennesker er, at de har mistet overblikket. Det kan også være, at de er blevet lige lovligt hurtige på aftrækkeren, når det gælder sms lån, kviklån og forbrugsgoder på afdrag. Selv små beløb kan løbe op, hvis du ikke har styr på dem.

Her er afdragslån en rigtigt fin måde at få sat struktur på afbetalingerne. Med et afdragslån er der nemlig en klar aftale om, hvor meget du skal betale tilbage hver måned. Her kan du også se præcis, hvor lang tid det tager at betale tilbage.

For nogle mennesker kan det være lidt skræmmende at få klare tal på, hvor lang tid det kan tage at betale tilbage på en række mindre lån. Men det er også en enorm lettelse at få overblikket tilbage. Med afdragslån er der ikke nogle pludselige overraskelser, og du skal ikke tænke mere over din gæld. Det kører af sig selv, og så kan du bruge dit overblik til noget andet.

Lav et budget

Før du ansøger om at optage et afdragslån, skal du lave et budget. Du skal simpelthen sætte dig ned at se på hvilke indtægter og udgifter, du har hver måned. Det er den eneste måde, du kan finde ud af, hvor meget du har brug for at låne. Der er ofte en grund til, at du har valgt at låne penge i første omgang. Nu har du en ekstra chance for at se alle tallene igennem. Du skal simpelthen lægge dine udgifter til husleje, transport, mad, forbrug og afbetaling af gæld sammen. Det skal du sammenligne med dine indtægter.

Her vil forhåbentligt være et overskud. Hvis der er minus på bundlinjen, så skal du nok overveje at ændre vaner og skrue ned for forbruget.

Hvis budgettet ser fint ud udover den post, som hedder afbetaling af gæld, så er det bare om at komme i gang med at lede efter afdragslån. Når du laver et budget, ved du nemlig både hvor mange penge du har i overskud og hvor mange, der mangler hver måned. Og også hvor meget du kan afbetale hver måned.

Prioriter dine udgifter

Med et budget tager du også kontrollen tilbage i din økonomi. Det kan både være hårdt at erkende, hvis forbruget har været lige lovligt højt. Men der er også en enorm frihed i at kunne se helt præcis, hvad man har at gøre med. Nogle gange opdager man, at pengene i grunden slår til, men bliver brugt forkert.

Der er mange muligheder for at spare penge i hverdagen. Og der er mange muligheder for at øge forbruget ét sted og sænke det et andet. Impulskøb i butikker og supermarkeder er enormt dyre og sjældent særligt tilfredsstillende. Omvendt kan en konkret prioritering af at købe madvarer af højere kvalitet ofte øge livskvaliteten og hverdagsglæden.

8 muligheder for at spare i hverdagen

  1. Begynd at cykle i stedet for bil/bus/tog.
  2. Overvej at sælge bilen.
  3. Lav mad selv i stedet for at købe take away.
  4. Hold op med at foretage impulskøb i tøjbutikker.
  5. Lav en indkøbsseddel, når du handler. – Og hold dig til den.
  6. Skær ned på forbrug af læskedrikke/vand på flaske.
  7. Undgå madspild. Se efter, hvad der er i køleskabet, før du køber ind.
  8. Hvis der er gået helt hul i budgettet, så tænk over, om sommer/vinter/juleferien kan holdes hjemme eller på budget i år.

Løbetid

Løbetid er den periode, det tager dig at betale dit lån tilbage. Løbetiden kan variere meget fra sted til sted og alt efter din situation. Er løbetiden 3 år, skal lånet være betalt tilbage, når de tre år er gået. Det er helt essentielt, at du har en realistisk idé om hvor mange penge, du kan afsætte til tilbagebetaling af lån pr måned. Dette beløb kommer også til at afgøre løbetiden på lånet.

Jo mere du kan afdrage pr måned, jo kortere tid tager det at betale lånet tilbage. En kortere løbetid betyder lavere udgifter til renter i det lange løb. Men det er bedre at have en længere løbetid med en mindre ydelse, end at sætte sig alt for stramt i det. Hvis du laver et helt urealistisk budget, risikerer du at optage flere mindre lån, imens du afbetaler på det samlede lån.

Spørgsmål om afdragslån

? Hvad er afdragslån?

Et afdragslån er en form for aftale eller kontrakt, der involverer fastsatte afdrag over en bestemt periode. Normalt skal du som minimum afdrage over to installationer. Afdragslån kan indebærer løbetider på alt fra to måneder til 30 år.

? Hvad er den største forskel på afdragslån og afdragsfrie lån?

Adragslån er fælles betegnelse for de fleste låneformer, der involverer månedlige afdrag. Afdragsfrie lån hører under samme betegnelse, dog med den forskel, at du kan vælge afdragsfrie måneder i løbet af løbetiden.

? Hvad er det bedste afdragslån?

Det bedste afdragslån indebærer en låneaftale, der er tilpasset din privatøkonomi. Det vil sige, at du og pengeinstituttet har indgået en aftale om løbetid og månedlige afdragsbeløb, din økonomi kan klare.

Sådan får du afdragslån

Når du gerne vil optage et afdragslån, skal du naturligvis vælge et pengeinstitut. Der er rigtigt mange pengeinstitutter, der er specialiserede i at oprette afdragslån. Det kan være at det sted, du allerede har et lån, kan hjælpe med at omlægge lånet. Det er meget normalt, at enten ens bank eller et andet større kreditinstitut yder denne service. Det vigtige i forbindelse med omlægningen af dine lån er at samle alle lån ét sted. Hvis du taler med en låneudbyder, der ikke vil samle alle dine lån, så skal du finde et andet sted. Ellers opnår du ikke det overblik, som netop er det dejlige ved afdragslån.

Indhent tilbud

Før du optager et afdragslån, bør du se på markedet, og hvilke aktører der er. Det står dig kvit og frit for at kontakte lige så mange låneudbydere, som du har lyst til. Her kan du modtage gratis og uforpligtende tilbud og i ro og mag læse tilbuddene igennem. Du skal altid læse samtlige dokumenter, før du underskriver noget. Uanset om der er tale om fysisk papir eller en online ansøgning. Mange mennesker er blevet vant til bare at klikke “OK”, når der er nye betingelser for ens mailprogram eller sociale medier. Det er meget vigtigt, at denne vane ikke overføres til situationer, hvor man vil optage et lån.

Låneansøgning

Når du har valgt den helt rette låneudbyder, skal du ansøge om lånet. I den forbindelse, skal du kunne dokumentere alle dine indtægter. Der er både nødvendigt, at du indsender lønsedler og din seneste årsopgørelse. Det er den eneste mulighed kreditinstituttet har for at kunne vurdere dig som forbruger. De vil jo være sikre på, at du kan betale pengene tilbage igen. Det er også i din interesse, at du ikke ender med at optage et lån, du ikke kan betale tilbage.

Du underskriver låneansøgningen med NemID. Det er en sikker og nem løsning, som bliver benyttet til stort set alle online lån. Ansøgningen i sig selv er ikke låneaftalen. Du har altså stadig ikke optaget lånet, når du underskriver ansøgningen og sender den afsted. Der er altså stadig ingen forpligtelser eller udgifter forbundet med din ansøgning om at optage et lån.

Afdragslån med NemID

Du skal acceptere, at låneudbyderen må indhente oplysninger om dig digitalt. Det er blandt andet oplysninger om, hvorvidt du står i RKI og hvilken anden gæld, du har. Der er flere og flere steder, hvor man godt kan optage lån, selvom man står i RKI. Det skal du selvfølgelig lige undersøge, hvis det er tilfældet for dig. Når kreditinstituttet har kigget på din ansøgning og økonomi, sender de dig et lånetilbud.

Underskriv digitalt

Når du har modtaget lånetilbuddet og besluttet dig for, at du gerne vil optage lånet, så skal det bare skrives under. Husk lige at læse det hele efter en ekstra gang inden du underskriver. Nogle gange bliver du tilbudt et andet beløb, end du søgte om, og det kan også være, at løbetiden er anderledes. Det er vigtigt, at du lige ser på de ting først. Til sidst kan du de fleste steder underskrive med dit NemID. Medmindre du angiver andet, kommer pengene automatisk til din NemKonto. Pengene kommer ind på kontoen nærmest omgående, efter beviset er blevet afsendt.

Et samlet lån

En af pointerne med at samle al sin gæld ét sted, er at du også på længere sigt opnår en lavere rente. Det skyldes, at der løber renter på alle gældsposterne alle de steder, du har mindre lån. Ved at samle det hele, er renten på alle de forskellige lån den samme. Et samlet afdragslån betyder også, at du kan spare på administrationsomkostninger. Hvis du kun har én låneudbyder, er der unægteligt færre administrationsudgifter, end hvis du har fem afdragsfri lån. Der er også en god håndfuld penge at spare på provision til rådgivere og tinglysningsafgifter.

Fordele og ulemper ved afdragslån

Der er en fast løbetid. Det betyder, at du er bundet til at betale tilbage over en helt specifik periode. Dermed skal du altså også betale renter så og så lang tid ud i fremtiden. Hvis du eksempelvis har en kassekredit i stedet, kan hele beløbet afbetales på en gang. Det er ikke desto mindre lettere for de fleste mennesker at strukturere deres daglige økonomi omkring et lån, der har et helt klart afdrag hver måned. I det lange løb viser det sig også stort set altid, at du sparer penge på denne måde.