Det skal du vide om de danske låneregler

Det skal du vide om de danske låneregler

Ønsker du at optage et lån, men er du usikker på de danske låneregler? Det er ikke alle mennesker, der har mulighed for at optage et lån, og der gælder således en række krav, som du skal leve op til som låntager. Dog varierer disse krav alt efter, hvilken lånetype der er tale om, ligesom at den enkelte låneudbyder også stiller forskellige krav. Vi vil gerne i artiklen forsøge at gøre dig klogere på de gældende regler inden for låneregler i Danmark. 

Du skal være myndig for at låne penge

Den første regel omfatter din alder. Det er nemlig ikke muligt at låne penge i Danmark, hvis du ikke er myndig. Dog er der også visse låneudbydere, der ikke godkender lån, før du er over 18 år, og derfor skal du altså være opmærksom på, at kravene varierer fra udbyder til udbyder. Det kan for eksempel være, at du har øje for et fordelagtigt lån hos Express Bank. I den forbindelse er det en god idé at undersøge denne banks betingelser og vilkår for, hvornår de godkender et lån.

For nogle låneudbydere er det et krav, at du er 18 år, mens det for andre er et krav, at du er i 20’erne, før du har mulighed for at optage et lån. Derfor er alderskravet vigtigt at være opmærksom på.

Du må ikke være registreret som dårlig betaler 

De fleste danske låneudbydere nægter også at godkende lån, hvis du står registreret i enten Debitor Registret eller i RKI. Det betyder nemlig, at du står registreret som dårlig betaler, hvorfor låneudbyderen ikke har stor tillid til dig som låntager. Det anbefales altid, at hvis du er havnet i en situation, hvor du ikke har mulighed for at betale din gæld tilbage, at du undgår at optage nye lån. I stedet bør du søge professionel vejledning hos en rådgiver.  

Det skal du vide om de danske låneregler

Krav til din bopæl og arbejdstilladelse 

Udover at du skal være enten 18 år eller ældre for at optage lån, ligesom du ikke må være registreret som dårlig betaler, er der også krav om bopæl og arbejdstilladelse. De fleste danske låneudbydere kræver nemlig, at du har både bopæl og arbejdstilladelse i Danmark for at kunne optage et lån hos dem. Dog skal du være opmærksom på, at dette krav ikke nødvendigvis betyder, at du skal have et arbejde i det øjeblik, du ansøger om et lån. Det er omvendt tvivlsomt, at du bliver vurderet som kreditværdig, hvis du ikke har en indkomst. 

Særlige regler for forbrugslån 

Der gælder en række specielle regler, når det kommer til optagelse af forbrugslån. I juli 2020 trådte en lov i kraft, der dikterer et loft på forbrugslåns ÅOP, altså årlige omkostninger i procent, og lånets generelle låneomkostninger. Tanken bag disse regler er, at de skal gøre op med de dyre kviklån og beskytte danskerne mod at ende i nogle urimelige aftaler med høje renter.  

Låneudbyderen foretager en kreditvurdering 

Når du optager et lån herhjemme i Danmark, gælder det som regel, at låneudbyderen vil foretage en kreditvurdering af dig som låntager. I denne vurdering bliver man undersøgt i forhold til, hvor sandsynligt det er, at man kan og vil tilbagebetale lånet. Derfor vil din historik for tilbagebetalingen af tidligere lån og din indtægt blive inddraget i denne vurdering. 

Finanstilsynet har indskærpet reglerne for disse kreditværdighedsvurderinger. Det skyldes, at de gerne vil understrege det ansvar, som virksomheden har, for at sikre, at de udelukkende tilbyder lån, som låntageren rent faktisk har mulighed for at tilbagebetale. Disse indskærpede regler er altså en måde at presse virksomhederne til at give afslag på alle de låneansøgninger, som vurderes til at være for risikable. 

Det skal du være opmærksom på ved boliglån

Endelig er der en række særlige regler, når vi taler om boliglån. Disse regler omfatter, at:

  • du skal have penge nok til at kunne betale for de flytte- og købsrelaterede udgifter, som ikke kan medfinansieres, når lånet optages 
  • du skal spare fem procent op til lånets udbetaling. 

Alligevel findes der mange undtagelser fra disse gældende regler i forbindelse med boligkøb. Derfor anbefales det, at du altid kontakter din bank og snakker med dem om, hvad der er muligt. 

Hjem » Nyheder » Det skal du vide om de danske låneregler