Opdateret 12. april 2021

På denne side kommer vi blandt andet ind på følgende emner:

 • Hvad et afdragsfrit lån indebærer
 • Eksempel på omkostninger ved lån med og uden afdrag
 • Rente- og afdragsfri familielån som alternativ til pengegaver
 • Afdragsfrit lån til sommerhus
 • Omlægning af afdragsfrit lån

Spørgsmål og svar om afdragsfrie lån

? Hvad er billige afdragsfrie lån?

Et afdragsfrit lån kan enten komme i form af et realkreditlån, et almindeligt banklån eller et større online forbrugslån. De har alle sammen det til fælles, at du i en periode ikke skal afdrage på dit lån, hvormed du får mere luft i økonomien.

? Skal jeg stadig betale renter på et afdragsfrit lån?

Selvom du ikke afdrager på din gæld, skal du stadigvæk betale de påløbne renter og eventuelle gebyrer. Et afdragsfrit lån betyder dermed ikke, at du slipper helt for at betale til lånet.

? Hvor længe kan jeg have et afdragsfrit lån?

Det kommer helt og holdent an på størrelsen af lånebeløbet og længden af låneperioden. Som tommelfingerregel gælder det, at større beløb og løbetid giver mulighed for længere afdragsfri perioder. Men reelt set kan det være alt fra én måned til 30 år.

✅ Hvad er den helt store fordel ved et afdragsfrit lån?

Når du ikke skal afdrage på din gæld, får du mere plads og frihed i din økonomi til at prioritere andre ting, som du tidligere har måttet lægge på hylden. Du kan eksempelvis prioritere tilbagebetalingen af andre dyre banklån eller købe en ny bil til familien.

⚠️ Hvad er den største ulempe ved et afdragsfrit lån?

Hverken lånebeløbet eller løbetiden ændrer sig, når du vælger at drage fordel af en afdragsfri periode på dit lån. Når den afdragsfrie periode er slut skylder du altså det samme beløb, men du har mindre tid til at betale det tilbage i, hvormed den månedlige ydelse givetvis bliver større.

Hvorfor vælge et afdragsfrit lån?

Et afdragsfrit lån er et lån, som giver dig mulighed for i en periode ikke at afdrage på din gæld. Dette kan være en fordel, hvis du har brug for lidt ekstra luft i din økonomi for en periode.

Det kan eksempelvis være, du har brug den ekstra luft til at betale af på en anden gæld, til at foretage et større køb (for eksempel en bil) eller af andre årsager har brug for at øge dit månedlige rådighedsbeløb en anelse.

Uanset hvad giver en afdragsfri periode dig i hvert fald mulighed for at disponere dine penge på en anden måde i en periode.

Afdragsfrie lån bliver oftest nævnt i forbindelse med boliglån, der dækker relativt store lånebeløb over en lang låneperiode. Afdragsfrie perioder på boliglån er normalt på maksimum 10 år.

Men afdragsfrie lån begrænser sig ikke kun til finansiering af bolig. Du kan også ansøge om afdragsfrie perioder på “mindre” lån på 100.000 kroner eller mere. Ved disse lån kan du selvfølgelig ikke få en afdragsfri periode på 10 år, da løbetiden måske er 15 år – det giver sig selv!

Men i nogle tilfælde vil du kunne ansøge om en, to eller endda seks afdragsfrie måneder i løbet af låneperioden.

OBS! Der er to ting, du skal være særligt opmærksom på ved afdragsfrie lån:

 1. Selvom du ikke afdrager på din gæld med et afdragsfrit lån, fortsætter den almindelige rentebetaling som hidtil. Det er altså kun tilbagebetalingen af lånet eksklusive renter, der er sat på pause.
 2. Løbetiden på dit lån ændres ikke, selvom du ansøger om en afdragsfri periode. Hvis du eksempelvis har et boliglån med en løbetid på 30 år og en afdragsfri periode på 10 år, skal du betale hele lånebeløbet tilbage på mindre tid, nemlig 20 år. Dette betyder med andre ord, at din månedlige ydelse stiger væsentligt, når den afdragsfrie låneperiode stopper.

Eksempel: Realkreditlån med og uden afdragsfrihed

I dette afsnit vil vi kigge på et eksempel på et realkreditlån (eftersom man typisk snakker om afdragsfrihed i forbindelse med denne type lån) med og uden afdrag, så du nemmere kan sammenligne, hvad de to lånetyper koster hver især.

For at forstå hvad et realkreditlån koster (afdragsfrit eller ej), er det vigtigt først at forstå, hvad bidragssatser er. Bidragssatser er nemlig det, du betaler til dit realkreditinstitut hver måned udover den månedlige rentebetaling, som går til pengeinstituttet (investor).

Bidragssatser afhænger blandt andet, hvor stor en andel af boligen, der er belånt.

I den forbindelse findes der typisk tre intervaller:

 1. Op til 40% af boligens værdi er belånt (laveste bidragssats)
 2. Mellem 40% og 60% af boligens værdi er belånt (mellemste bidragssats)
 3. Mellem 60% og 80% af boligens værdi er belånt (højeste bidragssats)

I tabellen nedenfor kan du se, hvad et realkreditlån (henholdsvis med og uden afdrag) koster for de tre intervaller. Eksemplet tager udgangspunkt i et hus, der koster 2,5 millioner kroner.

BelåntMed bidraguden afdrag
0-40%0,5%0,6%
40-60%1,05%1,35%
60-80%1,45%2,25%

Som det fremgår af tabellen, koster det kun 0,1 procentpoint mere at få et afdragsfrit lån, hvis dit realkreditlån befinder sig i den laveste bidragssats (0-40%). Omvendt koster det dig 0,3 procentpoint mere at låne uden afdrag, hvis mellem 60% og 80% af boligens værdi er belånt.

Ud fra eksemplet på afdragsfrit lån kan det derfor konkluderes, at det i langt højere grad kan svare sig at ansøge om lån uden afdrag, hvis du ikke har brug for at låne mere end 40% af boligens værdi hos et realkreditinstitut.

Beregning af 30 årigt afdragsfrit lån efter 10 år

Nogle lånetyper i banken eller realkreditinstituttet giver dig mulighed for at få et 30 årigt afdragsfrit lån, hvis du har stor friværdi i din bolig og en stærk økonomi.

Et typisk krav for et 30 års afdragsfrit lån er, at lånet skal være under 60% af boligens værdi (og dermed ligge i den mellemste eller laveste bidragssats i henhold til afsnittet ovenfor) enten fra start eller på et senere tidspunkt.

Hvis dit lån fra start svarer til 80% af boligens værdi, er det ikke usandsynligt, at du først vil kunne få et afdragsfrit lån i 30 år efter 10 år. Men alt dette kan du heldigvis lave en mere eksakt beregning af online på dit pengeinstituts eller realkreditinstituts hjemmeside.

Rente- og afdragsfrit familielån

Som du måske ved, er der en beløbsgrænse på pengegaver, du må give til familiemedlemmer, uden at denne pengegave bliver pålagt afgifter. En måde at komme uden om dette på er ved at tilbyde familiemedlemmer et rente- og afdragsfrit lån til favorable vilkår, et såkaldt familielån.

Kravene for et rente- og afdragsfrit familielån er som følger:

 • Det skal være muligt at kunne opsige lånet med kort varsel, for eksempel inden for 14 dage (kaldes også et anfordringslån).
 • Lånet skal indebære et reelt gældsforhold mellem långiver og låntager.
 • Det er nødvendigt at oprette et gældsbrev med en præcis beskrivelse af vilkårene, som skal underskrives af begge parter.

Fordelene ved at tilbyde familiemedlemmer et rente- og afdragsfrit lån frem for pengegaver er, at familielån ikke er belagt nogen form for afgift eller beløbsgrænse, som det er tilfældet med pengegaver.

Afdragsfrit lån til sommerhus

Hvem kunne ikke tænke sig at have et sommerhus beliggende i skøn natur langt fra hverdagens stress og jag – men ikke så langt væk, at du ikke hurtigt kan tage dertil, hvis behovet opstår, uden at skulle rejse i flere timer.

Et sommerhus er ikke kun genialt at have til rådighed om sommeren; forestil dig blot at sidde indendøre en regnfuld eftermiddag i oktober i familiens skød med varm kakao og brætspil eller at krybe sammen foran en lun pejs med en god bog en kold vinteraften.

Ligesom det er tilfældet med almindelige lån kan du låne penge til et sommerhus gennem et realkreditinstitut. Forskellen er dog, at du kun kan låne op til 75% af boligens værdi for fritidshuse (en kategori som sommerhus selvsagt falder i) og ikke de 80%, som det er tilfældet med almindelige huse.

Hvis du har behov for lidt luft i økonomien i en periode, kan du også få et afdragsfrit lån til sommerhus på 3 år, 5 år, 10 år eller måske endda 30 år. Hvor lang en periode, du kan undlade at afdrage på dit lån, kommer an på den bank eller det realkreditinstitut, du har lånt penge igennem.

Omlægning af afdragsfrit lån

Har du overvejet omlægning af dine lån til afdragsfrit lån? Hvis du har flere gældsposter, kan det være en fordel at omlægge alle disse til ét afdragsfrit lån med en længere løbetid, så du skal betale en mindre månedlig ydelse.

Det kan være meget rart at have mulighed for at sætte afdraget af dit lån på pause i en periode, så du kan prioritere dine penge anderledes for en stund.

Dine muligheder for omlægning af afdragsfrit lån afhænger blandt andet af disse to faktorer:

 1. Hvor meget er din bolig belånt
 2. Hvor god er din kreditvurdering

Hvis din bolig er belånt mere end 60%, og din kreditvurdering har set bedre dage, er dine chancer for en omlægning af afdragsfrit lån desværre begrænsede.

Alternativer til afdragsfrie lån

På SuperKredit viser vi dig et stort udvalg af alternative lån til afdragsfrie lån i banken og realkreditinstituttet. Du kan låne helt op til 500.000 kroner hos internetbanker som Basisbank og låneformidlere som LendMe, Lånio og Lendo.

Tjek listen øverst på siden og find et passende lån til dig.