Prissammenligningstjenester i strid med markedsføringsloven

Som udgangspunkt er prissammenligningstjenester gode værktøjer som forberedelse til et køb, da de kan hjælpe forbrugere med at finde det samme produkt til en billigere pris. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der er tale om markedsføring og dermed ikke nødvendigvis en objektiv og uafhængig sammenligning af priser.

Når man skal ud og investere penge i et køb, vil man gerne sikre sig, at man får den bedst mulige pris. Hertil findes der sider på nettet, hvor du kan sammenligne priser og vilkår på forskellige produkter og services. Dette kan du bruge som udgangspunkt for dit forestående køb, så du får et overblik over hvilke virksomheder, der forhandler det produkt, du er interesseret i, og til hvilken pris. Dog er det langt de færreste, der er klar over, at de virksomheder, der optræder på disse prissammenligningssider, faktisk har betalt et beløb for at stå på disse hjemmesider.

Så selvom prissammenligningstjenester kan være et godt værktøj til at finde frem til det billigste produkt på markedet, er der flere grunde til at være påpasselig med blot at stole blindt på disse tjenesters oversigter over de angiveligt billigste varer eller services.

Derfor er det relevant, at virksomheder betaler for at blive vist på en sammenligningssider

Eftersom forhandlere betaler penge for at få eksponeret deres produkter eller services på disse platforme, er der ikke længere tale om en uvildig og uafhængig sammenlign af forskellige produkter på markedet, men snarere et reklameforhold, der er defineret af et samarbejde mellem disse sammenligningstjenester og de forhandlere, der fremgår af listerne. Desværre fremgår det ikke altid tydeligt af disse sammenligningstjenester, at der er take om reklame og markedsføring, hvilket er i strid med markedsføringslovens § 4:

“En reklame skal fremstå således, at den klart vil blive opfattet som en reklame uanset dens form og uanset, i hvilket medium den bringes.”

En af de vigtigste årsager til, at det er relevant som forbruger at være bevidst om, at det, man kigger på, rent faktisk er en reklame, er, at man vil være mere skeptisk over for det, man bliver præsenteret for, netop fordi man ved, at formålet med reklamer typisk er at sælge.

Sådan tjener prissammenligningstjenester penge

Prissammenligningstjenester giver ikke forbrugerne et komplet overblik over forhandlere af de efterspurgte produkter eller services, eftersom det kun er de virksomheder, der er villige til at betale for det, som bliver vist på disse sammenligningsplatforme.

Der findes flere måde, som disse sammenligningsplatforme kan tjene penge på. Her er nogle eksempler på, hvordan det kan foregå:

  • Virksomheder betaler penge til sammenligningstjenesten, hver gang en forbruger klikker på et link, der sender dem ind på virksomhedens hjemmeside.
  • Virksomheder betaler et beløb til sammenligningsplatformen, hver gang en forbruger køber et produkt eller service efter at have fulgt et link fra prissammenligningssiden.
  • Virksomheder betaler et fast beløb for at få deres produkt eller service vist en sammenligningstjenestens hjemmeside.

Det er også muligt for virksomheder at betale sig fra at få en højere placering på listerne over diverse produkter og services. Det betyder med andre ord, at det ikke nødvendigvis er det billigste produkt, der står øverst på listen, men i stedet den virksomhed, der er villig til at betale mest for det. Dette kan forvirre mange forbrugere, eftersom det er helt naturligt at tænke, at det første produkt i rækken er det billigste, og at prisen stiger nedefter.

Forskellige slags prissammenligningstjenester til forskellige slags produkter

Prissammenligningstjenester er hjemmesider, hvor forbrugere kan søge efter et specifikt produkt eller service og derigennem finde ud af, hos hvilken forhandler det er billigst, og derefter klikke sig videre ind på forhandlerens hjemmeside og købe produktet dér. Det kan også være, at det produkt eller den service, du er interesseret i, ikke nødvendigvis forhandles online, hvormed du kan bruge de oplysninger, prissammenligningstjenesten giver dig, til at lokalisere i hvilken fysisk butik, produktet er billigst.

Der findes typisk forskellige sammenligningstjenester til forskellige typer af produkter, alt efter hvor komplekse de er, og i den forbindelse hvor mange detaljer om produktet, der er nødvendige for at kunne tage en endelig beslutning om, hvor det er bedst at lægge sine penge. Der findes eksempelvis prissammenligningstjenester, der er specialiseret i biler, elektronik og flyrejser samt online forbrugslån og kassekreditter, for bare at nævne et lille udpluk.

Der er lukket for kommentarer.