Hvordan vælger jeg den rette løbetid på et lån?

Hvordan vælger jeg den rette løbetid på et lån?

Du overvejer at optage et onlinelån, men du har svært ved at finde ud af, hvad en løbetid er, samt hvilken betydning det har for lånet og den endelige tilbagebetalingspris. Der er nemlig en række forskellige begreber, der kan være svære at holde styr på, når det kommer til de mange lånetyper på markedet. For at give dig de bedste forudsætninger for at finde det rette lån gennemgår vi løbetid nedenfor.

Hvad er løbetid?

Løbetid dækker over den periode, du skal tilbagebetale de penge, du låner. For som du sikkert allerede med stor sandsynlighed ved, så er et lån ikke gratis. Der er nemlig en del omkostninger og mindst betingelser forbundet med et lån, du bør få styr på.  

I denne artikel vil vi give dig to gode råd med på vejen, som er vigtige at overveje, når du skal fastsætte en løbetid hos en låneudbyder. Inden da er det dog vigtigt at nævne, at det varierer fra udbyder til udbyder, hvor lang en løbetid du har mulighed for at fastsætte. Det afhænger nemlig af lånebeløbet og ikke mindst lånetypen.

Løbetiden er ofte en periode, du selv har mulighed for at fastsætte. Det er en klar fordel, da du på den måde har mulighed for at tilpasse lånet til dine behov og økonomiske situation. I sidste ende er det nemlig afgørende, at du kan betale pengene tilbage til tiden, så du undgår at ende i ond gældsspiral. Har du ikke mulighed for at betale, kan det nemlig få ubehagelige konsekvenser.

To vigtige råd

  1. Det vigtigste er, at du kan betale den månedlige ydelse. Det vil altså sige, at du skal vælge en periode, hvor du er sikker på, at du kan få pengene betalt inden for de fastsatte frister. Selvom det kan være fristende at vælge en kort periode for at få lånet afviklet hurtigst muligt, er det nødvendigvis ikke det rette valg for dig.
  2. Det er desuden vigtigt hele tiden at tænke på, om den fastsatte tidsramme giver mening for dig. Det er klart, at desto hurtigere du har råd til at betale pengene tilbage, desto bedre er det for dig. Årsagen til det kommer vi ind på nedenfor.
Hvordan vælger jeg den rette løbetid på et lån?

Løbetiden afhænger af lånet størrelse

På trods af ovenstående råd er det vigtigt at nævne, at løbetiden altid afhænger af lånets størrelse. Der er nemlig stor forskel på, om du ender med at låne 5.000 eller 20.000 kroner. For som du sikkert allerede er bekendt med, bliver omkostningerne automatisk højere, desto større lånet er. Dog er det også vigtigt at være opmærksom på, at vælger du et kviklån på 5.000 kroner, vil der typisk være høje renter forbundet hermed.

Det skyldes blandt andet, at det er en mindre udbetaling, og dermed er der en kortere løbetid på maks. 30 dage. Vælger du derimod et boliglån, kan der være en løbetid fra 15 og helt op til 30 år. Renterne afhænger i dette tilfælde både af lånets størrelse samt valg af løbetid. Vi anbefaler, at du tjekker en låneberegner ud for at være sikker på, du vælger den rette løbetid og samtidig har styr på omkostningerne. 

Der kan derfor være både fordele og ulemper ved at vælge en kort og lang periode, og det er som regel noget, kun du kan svare på.

Ønsker du at vide mere, anbefaler vi, du først overvejer, hvilket lån der passer til din situation. Det kan du gøre med denne artikel fra DR.