Hvad er købeloven?

Det kan generelt være fordelagtigt at kende til købeloven – især hvis du investerer i større ejendele med høj værdi. Det kan eksempelvis være, du har et ønske om at investere i et ur, møbel, kunstværk eller andet i den dur. I tilfælde af at genstanden går i stykker eller generelt har mangler, er det her, købeloven kommer ind i billedet. 

Købeloven dækker over både køber og sælgers forpligtelser i et køb. Det er derfor disse regler, der i sidste ende bestemmer, hvad du skal gøre, hvis genstanden har eller får fejl og mangler. Nedenfor kan du læse meget mere om de forskellige regler og desuden blive klogere på, hvordan du kan låne penge til de køb, du går og drømmer om i øjeblikket. 

Alt, du skal vide om købeloven

Hvis du ikke allerede er bevidst om, hvad en købelov dækker over, kan det være en stor fordel for dig at vide det. Du kan nemlig i mange tilfælde risikere, at dine ejendele ikke lever op til aftalte vilkår forud for købet. I det tilfælde kan købeloven som nævnt være med til at bestemme reglerne for, hvad du skal gøre. Igennem artiklen bliver du klogere på, hvornår en genstand lider af mangel ifølge købeloven.

Reglerne i købeloven er altså med til at beskytte forbrugeren ved køb af varer. Et sådant køb er nemlig ikke uden forpligtelser eller vilkår for hverken køber eller virksomhed. I de tilfælde er det vigtigt at være opmærksom på, at visse køb ikke indgår i loven – det gælder for eksempel fitnessabonnementer og flytning. Derimod indbefatter den handelskøb og forbrugerkøb. 

Ved et handelskøb er det typisk et salg eller køb mellem to erhverv, der agerer sælger og køber. Ved et forbrugerkøb drejer det sig derimod om en almindelig forbruger, som enten handler inden for eller uden for sit erhverv. Det kan for eksempel være, når du køber et fjernsyn, tøj, et møbel eller andet – altså alt, der vedrører helt almindelige forbrugerkøb. 

Hvornår kan genstande lide af mangel?

Langt hen ad vejen er det ikke en subjektiv vurdering, hvorvidt en genstand og et køb lider af fejl og mangler. Det er tværtimod op til købeloven at definere, hvornår det ikke lever op til de aftalte vilkår, der er indgået i det oprindelige køb mellem sælger og køber. Det kan derfor være, når en genstand ikke stemmer overens med den egentlige beskrivelse af produktet, som blev tilkendegivet under salget. Det drejer sig altså blandt andet om kvalitet. 

En fejl eller mangel kan desuden være i tilfældet, hvor en genstand ikke fungerer, som den skal. For at dokumentere manglen skal den altså svare til en lignende genstand. En tredje mangel kan være, hvis sælger har givet de forkerte oplysninger, som senere har betydning for selve vurderingen af genstandens kvalitet. 

Hvis du oplever, dine genstande får fejl eller mangler, der ifølge købeloven er i uoverensstemmelse med de egentlige vilkår ved købet, har du flere rettigheder at gøre brug af. Du kan enten bytte genstanden, få rettighed til reparation, prisnedslag i købesummen eller en ophævelse af købet. Det er ikke altid, at det er op til dig at vurdere, hvilken mulighed du får. 

Lån penge til det, du drømmer om

Når du først er blevet klogere på købeloven og reklamationsretten, der som hovedregel varer to år, kan du overveje at investere i et større køb. I de tilfælde er det nemlig en god idé først og fremmest at være sikker på de regler og betingelser, købeloven dækker over. På den måde kender du som forbruger til dine rettigheder, i tilfælde af at din nyindkøbte bil eksempelvis skulle gå hen og bryde sammen, kort tid efter du har købt den fra ny. 

Drømmer du om at investere i dyrere genstande, som ikke bare er en skjorte eller et par pæne bukser, men snarere en cykel, en bil, en ny smartphone eller andet i den dur? Så kan der måske være behov for at låne penge. I det tilfælde er det først og fremmest vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i de forskellige lånetyper – det kan for eksempel være et forbrugslån, kviklån eller SMS-lån.

Som bekendt findes der mange forskellige lånetyper og ikke mindst udbydere på markedet. Når du skal finde det helt rette lån for dig, er det vigtigt, du først gør op med dig selv, hvor mange penge du har behov for at låne. Måske har du allerede halvdelen til den nye smartphone, du går og drømmer om i øjeblikket? I det tilfælde er det måske ikke nødvendigt at låne mere, end hvad der er behov for. 

Det er nemlig vigtigt, du kun låner de penge, du har råd til at afbetale. Her skal du blandt andet være opmærksom på løbetid og ÅOP – det vil sige de årlige omkostninger i procent, det koster dig at optage lånet.