Har du styr på din pension?

pension

Pension kan virke uoverskueligt og langt ude i fremtiden, men i virkeligheden er det en god idé at have styr på sin pension så tidligt som muligt. Men hvilken type pension er det bedst at vælge? Og hvilke typer pensioner findes der?

Der er forskellige muligheder, når man snakker om pension. Derfor er det en god idé at undersøge de forskellige muligheder og finde dén løsning, der passer bedst til dig. Der er mange forskellige faktorer, der spiller ind, når man skal vælge pension. Jo hurtigere, du kommer i gang med din pensionsopsparing, jo flere penge vil du have til rådighed, når du går på pension. Derudover får du også flere penge, jo længere tid du er på arbejdsmarkedet. Derfor kan det lønne sig at være så længe som muligt på arbejdsmarkedet. 

Muligheder inden for pension

Den første mulighed er den lovbaserede pension, som udbetales af den offentlige sektor. Dette kaldes folkepensionen. Satsen er typisk ikke så høj, og her er der ikke så meget råderum over, hvad der skal indgå i din pension. Dog er fordelen, at næsten alle er berettiget til den lovbaserede pension.

Den anden mulighed er den individuelle pension, som er din egen mulighed for at oprette en pensionsordning hos et pensionsfirma. Ved denne løsning har du nemmere mulighed for at styre, hvilke faktorer der skal spille ind i forhold til din pension. Her skal du dog betale nogle renteprocenter om året for at have en pension hos et selskab. Hvis du mangler penge til at betale for din pensionsopsparing, har vi nogle rentefrie lån, som du hurtigt og nemt kan benytte dig af.

Den tredje mulighed er arbejdsmarkedspension, som indebærer, at din arbejdsgiver sætter noget af din løn ind på en pensionsordning. Det er både dig selv og din arbejdsgiver, som betaler din pension via din løn.

Omstændighederne for denne pensionsordning kan du også aftale med din arbejdsgiver. 

Der er også mulighed for at lægge din pension i aktiver eller investeringer og på den måde være sikret en løbende vækst i økonomien. Mangler du penge til at investere, har vi hos Superkredit lån, som kan sætte gang i din investerings- og pensionsplan.

Læg en plan for din fremtid

Uanset hvilken pension, du vælger, er det vigtigt at tage sig tid til at få lagt en plan. Din pension er din tryghed og din forsikring, så du kan klare dig økonomisk i fremtiden. Derudover er det vigtigt at revurdere din pension, hvis nogle af dine personlige eller arbejdsmæssige forhold ændrer sig. Så kan du være sikker på, at din pension altid er opdateret i forhold til, hvad der er bedst for din nuværende situation.

Derudover er der forskel på, hvordan du ønsker at få udbetalt din pension. Du kan vælge at få udbetalt pengene som et engangsbeløb eller få udbetalt pengene løbende gennem livet.

Hvis du har gæld, skal du også tage stilling til, om du ønsker at have afdraget den, inden du går på pension.

I tilfælde af din død skal du også inden da have taget stilling til, om dine nærmeste skal have noget udbetalt, og i så fald hvor meget.

Hvis du fortsat er i tvivl om, hvilken pension du skal vælge, kan du inde på Borger.dk indtaste dit postnummer og se hvilke informationer, der gælder dig.

Gode råd til din pensionsopsparing

Det vigtigste, når man ønsker at tage stilling til sin pensionsopsparing, er at sætte sig ind i de forskellige muligheder og tilbud. Det kan du blandt andet gøre ved at kigge på de forskellige pensionsselskabers muligheder, men du kan også kontakte din arbejdsgiver for at høre hvilke muligheder, de har til rådighed. 

I det store billede er det vigtigt, at du er tilfreds med din valgte pensionsløsning. Du har også altid mulighed for at ændre i din pension, hvis du en dag ikke længere er tilfreds med løsningen.