Forbrugerkøb eller privatkøb: Hvad er forskellen og dine rettigheder?

privat køb

Der er forskel på dine køb og din handel. Du er helt sikkert klar over, at der er en eller anden forskel på, om du køber en plæneklipper hos en forhandler eller hos din nabo, men er du klar over, hvad forskellen er? Du har faktisk forskellige rettigheder. Det vil også have en prisforskel, som kan gavne din økonomi. Dit valg at køb kan også have betydning for, om din bank vil låne dig penge eller ej. Så tjek op på forskellene på forbrugerkøb og privatkøb, inden du vælger den bil, du ønsker dig. 

Et bedre overblik over din økonomi

Hvorfor gavner det dig, at du ved noget om, hvad de køb, du foretager dig, er for nogle? Det gør det meget simpelt, fordi du stilles med forskellige rettigheder, fordele og ulemper, når du køber af en forhandler og af en privatperson. Desuden giver en øget overblik over din økonomi dig bedre betingelser, når du skal forsøge at danne dig et overblik over dit forbrug og gøre dit fremtidige forbrug mere målrettet og mere sammenhængende. Der er f.eks. få mennesker, som gør brug af deres ret til støtte. Bliv klogere på det, og spar penge på budgettet fremover. 

Forbrugerkøb eller privatkøb

Et forbrugerkøb er et køb, du f.eks. foretager i en butik. Når du køber sko, slik eller en bil i en autoriseret butik, skobutik, supermarkedet eller bilforhandler, så er der tale om et forbrugerkøb. Du er forbruger af de(n) vare(r), som udbydes i butikken. Et privatkøb er derimod køb af produkter igennem en privatperson. Køber du en plæneklipper af din nabo eller en kollega, er dette et privatkøb. Så langt så godt.

Forskellen er derfor, hvem købet er foretaget af. Det siger sig selv, at du stilles forskelligt, hvis du køber en bil via en forhandler eller en privatperson.

Du vil som regel ikke have fortrydelsesret eller reklamationsret, hvis du køber noget af en privatperson, medmindre andet er aftalt.

Ved et privatkøb kan I nemlig selv aftale, hvordan jeres forhandlingen skal være rent kontraktuelt. Indgå derfor altid en aftale om, hvordan eventuelle problemer skal håndteres, inden forhandlingen afsluttes. Du kan blive klogere på forskellene her.

Hvilke fordele og ulemper er der?

Hvis du er 18 år gammel og gerne vil købe en bil, vil du måske sjældent have råd til at købe en ny eller brugt bil hos en forhandler. Ofte vil privatpersonen kunne sælge bilen billigere, men skal du af den grund vælge at købe en bil hos en privatperson? Nej, ikke nødvendigvis. Selvom prisen typisk vil være højere hos en forhandler, vil du have bedre muligheder for at bruge din reklamationsret, du vil kunne lave en god aftale med forhandleren, som kontraktuelt skal efterleve de krav, du havde til købet. Det kan være mere indviklet, når købet er et privatkøb. 

Det kan derfor være en ide at låne penge som 18-årig til  bilen. Man kan ende i en situation, hvor forhandlingen ikke har været klar for begge parter, hvorfor parterne kan ende i unåde. Omvendt kan et privatkøb være en fordel, da prisen er lavere, og der kan være friere mulighed for prisnedsættelse, bytte m.m., end en salgsassistent kan give i en butik. Om du vælger det ene eller det andet, vil opfordringen altid være, at omstændighederne for handlen er klare, nedskrevet og gennemgået af begge parter, så købet forløber så godt som muligt.

Lånemuligheder til forbrugerkøb og privatkøb

Du kan også komme ud for, at din bank ser sig skeptisk på et eventuelt lån, som du skal bruge til et privatkøb. Der er større usikkerhed på privatkøbet, da reklamationsretten f.eks. kan være aftalt ugyldigt, og egen bedømmelse af pris på f.eks. en bil ud fra stand og kvalitet har en væsentlig større betydning. Derfor kan der være udfordringer ved at foretage større lån til privatkøb, dog er det op til dig og din bank at vurdere. Skulle du få et afslag på lån til privatkøb af f.eks. en bil, så er billån en mulighed i begge tilfælde på superkredit.net. Her bliver det altså op til dig selv at vurdere, om du skal købe privat eller gennem en butik.

Husk dog altid på, at for lån og større investering gælder de samme regler. De skal begge foretages med omtanke.

Du skal altid læse dine rettigheder igennem, inden du siger ja. Aftalen skal være forstået, inden du underskriver.

Hjem » Nyheder » Forbrugerkøb eller privatkøb: Hvad er forskellen og dine rettigheder?