Sådan retter du din forskudsopgørelse

Er du generelt usikker på alt, hvad der hedder skat og forskudsopgørelse? Vi guider dig nedenfor i, hvordan du bliver klogere på, hvordan du i fremtiden retter din forskudsopgørelse, når den hvert år ligger klar til at blive rettet i midten af november. Det er nemlig vigtigt, at du sørger for at gennemtjekke den, så du ikke kommer til at betale for meget i sidste ende. Her skal du blandt andet skrive dine renteudgifter på din opgørelse, hvis du fx optager et lån. Det kan du også læse meget mere om nedenfor. 

Alt, du skal vide om forskudsopgørelse 

En forskudsopgørelse dækker over en årlig oversigt eller opgørelse af din indkomst. En indkomst dækker ikke blot løn, men også SU, dagpenge osv. Det er vigtigt, at du generelt sørger for at rette i din forskudsopgørelse, hver gang din indkomst ændrer sig, eller i tilfælde af at du eksempelvis optager et lån. På den måde er du nemlig sikker på, at der ikke dukker en ubehagelig overraskelse op, hvor du pludselig skal betale en stor sum penge tilbage i skat.

Når du skal tjekke din forskudsopgørelse, skal du holde øje med tallene. Du skal sikre dig, at du får det rigtige fradrag – det kan være transportfradrag, fradrag til dine renteudgifter og meget mere. Her kan du altså samlet se, hvor mange procent du skal betale i skat det næste år. Men hvad er intentionen med forskudsopgørelsen så egentlig, tænker du måske?

En forskudsopgørelse er altså en opgørelse over din indkomst, som Skat bruger til at regne ud, hvor meget du skal betale i skat ud fra din indkomst. Sørger du for at registrere de rigtige ting, er du sikker på, at du hverken kommer til at betale for meget eller for lidt i skat. Der er flere tidspunkter, hvor du bør rette i din forskudsopgørelse. Blandt andet i tilfælde af en lønændring, du bliver gift eller skilt, du omlægger dine lån osv.

Sådan tjekker du, om tallene passer

Når du skal tjekke og eventuelt rette i din forskudsopgørelse, skal du som sagt holde øje med tallene samt fradrag. Det vil sige, at du skal tjekke op på, om din indkomst svarer til de tal, der er registreret i opgørelsen. Formålet er i den forbindelse at vurdere, om du kommer til at tjene det samme næste år – hvis ikke er det meget vigtigt, du retter de felter, der skal rettes med det samme.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at de tal, der bliver registreret i felterne, er for hele året og dermed det samlede beløb for løn eller fradrag alt efter indkomsttype. Hvis du er i tvivl om, hvordan du gør i praksis, kan du læse mere på Skats egen hjemmeside.

Har du overvejet at omlægge dine lån? 

Når du låner penge, er det selvfølgelig til hver en tid vigtigt at være opmærksom på låneomkostningerne. Vælger du fx at optage et onlinelån, bør du undersøge lånemarkedet nøje, før du træffer en beslutning. Det er nemlig altid en mulighed at gå efter lån, der har en billig rente og dermed lavere omkostninger. 

I dag er det muligt at optage lån fra fx 5.000 og op til 50.000 kroner. Det er klart, at desto flere penge du låner, desto dyrere bliver omkostninger. Det er derfor vigtigt at tage et kig på din økonomi og lægge et budget, før du vurderer, hvor mange penge du rent faktisk har råd til at låne. Her skal du være opmærksom på løbetid og ÅOP – det vil sige de årlige renter i procent. Gennem ÅOP kan du hurtigt danne dig et overblik over de samlede omkostninger. 

Derfor er samlelån en god idé

Hvad end du allerede har optaget lån eller overvejer at gøre det, bør du overveje et samlelån. Et samlelån betyder med andre ord, at du samler dine lån ét sted i stedet for at låne penge hos flere låneudbydere. Det kan hurtigt ende med at blive en dyr fornøjelse. Det er nemlig sådan, at du under din forskudsopgørelse skal skrive dine renteudgifter på, hvis du ønsker at fradrage løbende gennem året. Det kan være en fordel, så du ikke pludselig står med et stort lån og dyre omkostninger, der skal betales på én gang. 

Optager du et samlelån, øger du muligheden for at finde et billigt lån. Generelt er der nemlig mulighed for at spare mange penge, hvis du samler dine lån ét sted. Derudover er det mere overskueligt for dig, når du skal registrere dine renteudgifter på lån i din forskudsopgørelse. 

Når du samler dine lån, får du desuden en bedre stabilitet. Langt hen ad vejen er der mulighed for at lave en god aftale med låneudbyderen, der kommer til gode i form af en høj fleksibilitet og luft i din økonomi.